Tips om slakken en ongedierte buiten de deur te houden.
Is je beglazingskit snel versleten en helpt overschilderen maar kort? De oorzaak is mogelijk geen slechte kit of verf, maar slakken! Deze dieren zijn verrassend dol op beglazingskit op polymeerbasis. Hoe kun je je beglazingskit beschermen tegen deze ongewenste bezoekers?
Waarom zijn slakken zo dol op beglazingskit?
Het lijkt misschien vreemd dat slakken zich tegoed doen aan beglazingskit, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ze zich aangetrokken voelen tot de kit vanwege de stoffen die erin zitten. Deze stoffen zouden kunnen bijdragen aan de opbouw van hun slakkenhuis. Bovendien vinden ze de alcoholachtige geur die vrijkomt tijdens het uitharden van de kit aantrekkelijk. Daarnaast kan algengroei op en rondom de kit slakken en ander ongedierte lokken, wat de situatie verergert.
Wat kun je doen om je beglazingskit te beschermen?
De bescherming begint al bij de keuze van de kit. Overweeg een kit te gebruiken die niet op polymeerbasis is, en bespreek dit met een professionele glaszetter die je kan adviseren over de verschillende opties. Als je je huidige beglazingskit niet wilt vervangen, kun je proberen de slakken op afstand te houden door de kit over te schilderen. Hoewel dit niet altijd effectief is, kan het in sommige gevallen wel werken.
Daarnaast is het belangrijk om je kozijnen goed te onderhouden. Regelmatig schoonmaken voorkomt algengroei, wat voorkomt dat slakken worden aangetrokken. Zorg er ook voor dat beplanting op afstand van de kozijnen wordt gehouden, zodat slakken minder gemakkelijk toegang hebben tot de kit.
Hoe kun je slakken effectief bestrijden?
Om je beglazingskit te beschermen, kun je overwegen om de slakken direct aan te pakken. Slakken houden niet van zout, maar een praktische oplossing is het plaatsen van een dunne koperen strip. Slakken durven of kunnen niet over koper kruipen, wat een effectieve barrière vormt.
Andere bedreigingen voor je beglazingskit
Slakken zijn niet de enige dieren die je beglazingskit kunnen aantasten. Vogels, ratten en muizen kunnen ook schade veroorzaken door te knagen of te pikken aan de kit, vooral als ze op zoek zijn naar voedsel. Bij ernstige overlast kan het verstandig zijn om een ongediertebestrijder in te schakelen voordat je de kit laat vervangen.
Hulp nodig bij het vervangen van je beglazingskit?
Als je merkt dat je kit zodanig is versleten dat het lijkt alsof je ramen op hun plek worden gehouden door purschuim, is het tijd om contact op te nemen met een glaszetter. Een professional kan je adviseren over de beste kit voor jouw situatie en tegelijkertijd de staat van je ramen controleren. Zo zorg je ervoor dat je glas weer stevig vastzit en beschermd is tegen toekomstige schade.
Wat is de oplossing?
Hoewel het gebruik van een hardere kit misschien een oplossing lijkt, voldoet deze vaak niet aan de eisen van elasticiteit die nodig zijn om bewegingen op te vangen. Om schade te voorkomen, kun je een aantal maatregelen overwegen:
– Houd beplanting weg van kozijnen, deuren en beglazing en zorg ervoor dat je kozijnen algenvrij blijven.
– Gebruik slakkenkorrels, maar zorg ervoor dat deze buiten bereik van kinderen en andere dieren blijven.
– Plaats een koperen strip of tape rond de kozijnen.
– Overweeg het gebruik van aaltjes (nematoden) die de slakkeneitjes opeten